Dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus kosili v ovocném sadu

Na dvě desítky dobrovolníků z Hnutí Brontosaurus se sešli v zaniklé osadě Zastávka, aby pomohli s údržbou tamního ovocného sadu. „Akce byla koncpipována jsko dobrovolnicko-zážitková víkendovka, kde se dobrovolnická práce spojuje se zážitkovým programem," doplňuje jeden z organizátorů akce Dominik Šatovský. „Spolu s dobrovolníky jsme kosili vzrostlou trávu mezi již dříve vysazenými stromy a ve zbývajícím čase hledali podivné artefakty zanechané mimozemskými návštěvníky v tajemné Zóně," doplňuje.

Zážitková část programu vycházela ze známé povídky Piknik u cesty Arkadiho a Borise Strugatskych a filmu Andreje Tarkovskiho zvaného Stalker. Celá akce byla protkána morálními dilematy a účastníci tak mohli mimo pomoci přírodě také nahlédnout do svého svědomí a něco se o sobě dozvědět.

Udržování sadů je činnost, která je pro zdravý vývoj ovocných stromů zásadní. Na podobné dobrovolnické akce každý rok s Hnutím brontosaurus vyráží stovky dobrovolníků. Většina brontosauřích akcí má povahu dobrovolnicko-zážitkové víkendovky, kdy se dobrovolnická práce propojuje se zážitkovým programem. Tento netypický formátje v České republice ojedinělý.

Akce vznikla díky financování Ministerstva životního prostředí.

Další informace naleznete na webu www.brontosaurus.cz, další víkendovky i letní akce nebo kluby naleznete v našem kalendáři akcí.