Brontosauři posedmé vyráží pomáhat dětem do Himálají. Jede s nimi Světlana Nálepková

Zítra do Malého Tibetu vyrazí pomáhat naši dobrovolníci. Jedním z nich je i Světlana Nálepková, která začne děti z vesnice Mulbekh učit dramatickou výchovu. O projektu Brontosauři v Himálajích bude režisér David Čálek natáčet dokument. Na konci pobytu také dobrovolníci navštíví Dalajlámu, který práci Hnutí Brontosaurus v Ladakhu podporuje.

Letos vyráží pomáhat třicet dobrovolníků, kteří budou učit děti ve vesnici Mulbekh matematiku, fyziku, dramatickou výchovu a další předměty. Také pomohou stavět jejich novou školu. Další ze skupiny dobrovolníků umožní díky projektu La Ngonpo propojení českých a himalájských škol přes webové rozhraní. Úkolem bude opravit počítačové učebny, proškolit učitele a děti, ale také prezentovat výstupy projektu za poslední dva a půl roku. Češi dále povedou volnočasové aktivity pro handicapované děti z vesnice Chuchot a začnou stavět nový klášter v odlehlé vesnici Sapi.

Do vesnice Mulbekh jede také herečka Světlana Nálepková, která bude čtrnáct dní učit děti ve vesnici Mulbekh dramatickou výchovu. Na konci pobytu zužitkují děti to, co se naučili v divadelním představení, které navštíví rodiče z celé vesnice. V polovině pobytu se děti a všichni čeští dobrovolníci zúčastní pikniku na posvátném místě Fokar Zong.

svtlana nlepkov

Dobrovolníci, kteří budou pobývat ve vesnici Mulbekh, budou natáčeni režisérem Davidem Čálkem a jeho filmařským týmem. Při vytváření dokumentárního filmu s názvem Dobré úmysly zachytí rozdílnosti v motivacích, podmínkách a formě pomoci jednotlivých dobrovolníků. Za slovem pomoc se totiž pro každého dobrovolníka může skrývat něco zcela jiného i přesto, že dohromady tvoří společné dílo.

Na konci pobytu vyrazí dobrovolníci Hnutí Brontosaurus na audienci ke čtrnáctému Dalajlámovi. Ten je příjme, protože cítí sympatie k lidem, kteří pomáhají bližním, ale také proto, že školu ve vesnici Mulbekh finančně podporuje. V loňském létě se rozhodl podporovat školní rozvoj částkou 550 tisíc korun ročně a při jeho návštěvě na podzim roku 2011 mu za jeho rozhodnutí předal naše poděkování Václav Havel.

Líbí se vám práce Hnutí Brontosaurus? Podpořte ji!